Buchtičky s višněmi

Buchtičky s višněmi, Anna Hrůzová, Žabčice

Složení:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 Hera
  • 5 vajec
  • trochu soli
  • 5 hrstí cukru krystal
  • 2 kostky kvasnic
  • asi půl litru mléka

Na Vojvodově se dávalo do těsta většinou sádlo. Dáváme-li máslo nebo Heru je dobré přidat do všech kynutých těst jednu nebo dvě lžíce sádla. Necháme vzejít kvásek a zpracujeme na tužší těsto obvyklým způsobem. Necháme nakynout v míse, můžeme během doby kynutí ještě jednou nebo dvakrát přemísit. Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme z něj placku asi 1 cm silnou a nakrájíme na čtverečky. Ty pak plníme čerstvými višněmi (nebo jiným ovocem), posypeme cukrem a skořicí a zabalíme do tvaru cihličky. Dáváme je na sádlem vymaštěný hlubší plech a pečlivě mastíme i boky buchtiček a přitiskujeme je k sobě. Plný plech ještě potřeme po vrchu sádlem a necháme ještě v teple nakynout asi půl hodiny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Z tohoto těsta se mohou udělat záviny s ořechy, mákem, se skořicí nebo kakaem. Záviny se dělaly větší, dva na hluboký plech. Z tohoto těsta děláme též Horácké koláče. Těsto se na vále rozválí, hrníčkem se vykrajují kolečka. Střed koleček se namaže povidly. Na povidla se dá kopeček tvarohové náplně. Okraje se potřou rozšlehaným vejcem a pečou se od sebe v mírně vyhřáté troubě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *