Kozunát

Kozunát (Také kozunák – mazanec nebo vánočka), Štěfi Kovaříková, Žabčice

Ingredience:

  • 1 kg mouky hladké
  • 4 vejce
  • 5 hrstí cukru krystal
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 1 máslo 250g
  • půl litru mléka
  • 2 lžíce změklého sádla
  • 2 kostky kvasnic

Necháme vzejít kvásek v troše mléka s 1 lžící cukru a zaděláme těsto s vejci, mlékem, rozpuštěným máslem a ostatními přísadami. Změklé sádlo zapracujeme až nakonec. Necháme vykynout v teple asi hodinu. Na vále si těsto rozdělíme na tři díly a zapleteme z něj cop. Obvykle se cop dával péct do sádlem vymaštěného nízkého kastrolu, nebo bábovkové formy. Může se péct i na hlubokém plechu. Pomaže se buď rozpuštěným sádlem, nebo rozšlehaným vejcem a posype se krystalem a nechá se ještě minimálně půl hodiny nakynout. Teprve potom pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *