Sárma

sárma 2sárma1

Ingredience:

  • mleté vepřové maso trochu prorostlé
  • vejce
  • rýže neuvařená
  • pepř
  • sůl
  • cibule

Postup:

Mleté vepřové maso propracujeme s rýží, solí, pepřem a vejcem, přidáme osmaženou cibuli, do které jsme ke konci přidali trochu mleté červené papriky. Do listů z kysaného zelí déme trochu masa a zabalíme tak, aby maso nevyteklo a byl z toho úhledný balíček. Sármy naskládáme do kastrolu, zalejeme vodou, tak aby byly ponořené a vaříme až je zelí měkké a maso hotové cca 1 hodinu. Pak mírně zahustíme jíškou. Podáváme s chlebem.

Varianty:

Sarma, Štefi Kovaříková

Ingredience:

  • listy z kysaného zelí
  • mleté maso
  • cibule
  • vejce
  • sůl
  • peř
  • červená paprika
  • rajský rotlak
  • rýže
  • koření na mleté maso
  • zelená petržel

Postup:

Vše kromě rajského protlaku a zelných listů smícháme, tvoříme malé kuličky, které balíme do zelných listů. Naskládáme do hrnce a zalejeme vodou a rajským protlakem, tak aby byly sarmy ponořené. Posolíme, přidáme lžičku cukru a vaříme na mírném ohni asi hodinu. Jí se s chlebem.

Lozové listy, Štefi Kovaříková

Ingredience:

  • lozové listy – listy z vinné révy, trhané brzy z jara bez chemického ošetření
  • masová náplň jako na sarmu
  • zakysaná smetana
  • kopr
  • vejce
  • lžíce hladké mouky na zahuštění

Postup:

Z masové směsi tvoříme válečky a balíme je do listů. Naskládáme do hrnce, podlijeme vodou, posypeme čerstvým nasekaným koprem a dusíme. Šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou ve vajíčku a kysané smetaně. Takto se připravují i nadívané cukety, jenom místo listů použijeme vydlabanou cuketu, do které dáme masovou směs.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *