Vdolky a smaženice

Vdolky „čtyři na plech“, Štefi Kovaříková, Žabčice

Původně se vdolky pekly na sporáku na litinovém plechu. Vešly se na něj 4 kusy, odtud pochází název.
Ingredience: 500 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, 1 kostka kvasnic, 200g cukru, asi půl litru mléka. Všechny suroviny smícháme tak, aby vzniklo řídké těsto a necháme vykynout. Potom naléváme naběračkou těsto na suchou teflonovou pánev a tvoříme malé placičky. Opékáme po obou stranách. Ještě teplé potřeme sádlem a mažeme povidly.

Smaženice

Vypracujeme kynuté těsto jako na buchty, jenom nedáváme tuk. Vykynuté těsto dáme na vál rozválíme a nakrájíme na čtverce asi 10×10 cm. Naplníme povidly, ořechovou nebo makovou náplní.

Maková náplň: namletý mák spaříme vařícím mlékem, osladíme, přidáme vanilkový cukr, 1 vejce a trošku rumu.

Ořechová náplň: ořechy rozdrtíme válečkem na vále,smícháme s cukrem a 1 vejcem.

Smaženice naplníme náplní stočíme do ruličky, okraje stiskneme a necháme na vále nakynout asi 15 minut. Potom smažíme na rozpáleném oleji nebo sádle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *