Koláče, Anna Hrůzová, Žabčice
První těsto: 600g mouky hladké, čtvrt litru mléka, lžička soli, 4 žloutky, citronová kůra, 5 lžic mletého cukru, 1 kostka kvasnic
Druhé těsto: 300g mouky, půl kg másla
První těsto zpracujeme jako klasické kynuté těsto a necháme kynout. Druhé těsto zpracujeme a dáme odpočinout do ledničky na půl hodiny. Obě těsta rozválíme, dáme na sebe, zabalíme a rozválíme. Zabalíme a znovu rozválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme náplní tvarohovou, makovou, ořechovou nebo švestkovými povidly a utvoříme koláče, které máčíme v rozšlehaných vejcích a drobence. Dáváme na pomaštěný plech nebo pečicí papír od sebe.Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Koláče, Růžena Vlčková – Lída Kňourková
Z půl kila hladké mouky, dvě kostky kvasnic, čtvrt litru mléka, dvou deci oleje, čtyř žloutků, citronové kůry, lžíce cukru a špetky soli vypracuj těsto. Začni jej hned chystat vál, namíchat tvaroh, jak to děláš, připrav si plechy a budeš se divit, jak těsto vykynulo.