Kuře nebo králík na česneku, Štefi Kovaříková, Žabčice
Naporcované maso zprudka opečeme na sádle nebo na oleji, přidáme 2 velké hrsti oloupaných česnekových stroužků, ještě chvíli opečeme, potom podlijeme trochou vody a pomalu dusíme. Až je maso poloměkké, přidáme oloupané syrové brambory nakrájené na osminky, posolíme, popepříme a pomalu dusíme až brambory změknou. Nemícháme ani nezahušťujeme. Nakonec posypeme nakrájenou petrželkou a už nevaříme a necháme dojít přiklopené. Místo brambor můžeme na maso nasypat rýži, podle množství přidáme také vodu. Do rýže dáme 1 cibuli celou a 1 mrkev. Nemícháme jen posolíme a opepříme a na mírném ohni dusíme. Před podáváním
posypeme též zelenou petrželkou. Dusíme-li kuře nebo králíka bez brambor nebo rýže, podáváme s plackami.
Králík na česneku, Emi Hrůzová, Vlasatice
Předem nasoleného králíka naporcujeme, opečeme na sádle nebo oleji a pak dusíme pod pokličkou. Podle potřeby podléváme vodou do změknutí masa. Nakonec přidáme dost česneku nakrájeného na malé kousky a ještě chvíli dusíme do jeho změknutí. Ke králíku na česneku si nedovedu představit nic jiného než pitu.