Ingredience:
- cca 70 dkg hladké mouky
- ½ l kefiru (acidofilní mléko, kyška)
- 1 sáček sušeného droždí, nebo 1 kostka
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 lžíce octa
- 1 kávová lžička soli
Postup:
Do mísy prosejeme hladkou mouku, uděláme dva důlky, do jednoho dáme kvasnice a zalejeme trochou kefíru, aby vzešly, do druhého důlku dáme lžičku jedlé sody, kterou přelejeme lžící octa (jedlá soda vzkypí). Do mouky přidáme ještě lžičku soli. Až kvaznice vzejdou, zaděláme zbylým kefírem těsto. Pak ho mastnýma rukama roztáhneme na pečící papír a necháme odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě do zčervenání. Po upečení pitu potřeme studenou vodou, zabalíme do utěrky a schováme do peřin, aby byla teplá, než připravíme maso. Pitu nekrájíme, ale lámeme na menší kousky,