Toč, Štefi Kovaříková, Žabčice
Nastrouháme na hrubším struhadle asi 1 kg syrových brambor, přidáme jednu lžičku soli, dvě polévkové lžíce hladké mouky, trochu mléka (několik lžic) a jedno vejce (nemusí být). Vše promícháme a dáme na vymazaný plech studeným sádlem a vysypaný strouhankou. Důležité je, aby vrstva nebyla moc vysoká, maximálně 3 cm. Dáme péci do dobře vyhřáté trouby a během pečení potíráme rozpuštěným sádlem. Pečeme do růžova.
Bramborové karbanátky, Štefi Kovaříková, Žabčice
Uvařené, oloupané brambory nastrouháme, přidáme špetku soli, vejce, lžíci mouky a nasekanou zelenou petrželku. Děláme karbanátky, obalujeme je v mouce a smažíme na oleji.