Ingredience:
- mleté vepřové maso trochu prorostlé
- vejce
- rýže neuvařená
- pepř
- sůl
- cibule
Postup:
Mleté vepřové maso propracujeme s rýží, solí, pepřem a vejcem, přidáme osmaženou cibuli, do které jsme ke konci přidali trochu mleté červené papriky. Do listů z kysaného zelí déme trochu masa a zabalíme tak, aby maso nevyteklo a byl z toho úhledný balíček. Sármy naskládáme do kastrolu, zalejeme vodou, tak aby byly ponořené a vaříme až je zelí měkké a maso hotové cca 1 hodinu. Pak mírně zahustíme jíškou. Podáváme s chlebem.
Jiné varianty
Sarma, Štefi Kovaříková
Ingredience:
- listy z kysaného zelí
- mleté maso
- cibule
- vejce
- sůl
- peř
- červená paprika
- rajský rotlak
- rýže
- koření na mleté maso
- zelená petržel
Postup:
Vše kromě rajského protlaku a zelných listů smícháme, tvoříme malé kuličky, které balíme do zelných listů. Naskládáme do hrnce a zalejeme vodou a rajským protlakem, tak aby byly sarmy ponořené. Posolíme, přidáme lžičku cukru a vaříme na mírném ohni asi hodinu. Jí se s chlebem.
Lozové listy, Štefi Kovaříková
Ingredience:
- lozové listy – listy z vinné révy, trhané brzy z jara bez chemického ošetření
- masová náplň jako na sarmu
- zakysaná smetana
- kopr
- vejce
- lžíce hladké mouky na zahuštění
Postup:
Z masové směsi tvoříme válečky a balíme je do listů. Naskládáme do hrnce, podlijeme vodou, posypeme čerstvým nasekaným koprem a dusíme. Šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou ve vajíčku a kysané smetaně. Takto se připravují i nadívané cukety, jenom místo listů použijeme vydlabanou cuketu, do které dáme masovou směs.