Štrudle, Anna Hrůzová, Žabčice
Hladká mouka asi 1,5 kg, 1 l vody, 1 lžíce sádla, lžička soli. Do teplé vody (asi 60 °C) zapracováváme rukou mouku i ostatní přísady až vznikne ne příliš tuhé těsto. Zpracováváme ho tak dlouho, až se odlepuje od mísy. Potom těsto rozdělíme na 8 bochánků a necháme přikryté folií (aby neoschlo) odpočinout asi půl hodiny. Potom těsto vytahujeme. Nejprve na hřbetu ruky, pak na ubruse rozprostřeném na stole. Čím je těsto tenčí, tím lépe. Nesmí se trhat. Silnější okraje těsta odřízneme a posypeme náplní (nastrouhaný turek, nastrouhaná jablka, rozdrcené ořechy s cukrem, mletý mák s cukrem, tvaroh s vejcem a cukrem, tvaroh s balkánským sýrem). Nastrouhaný turek a jablka posypeme cukrem a skořicí. Jinak všechny náplně pokapeme rozpuštěným sádlem nebo olejem. Těsto s náplní srolujeme pomocí ubrusu a podle délky stočíme na plech pomazaný sádlem. Nakonec štrudle na plechu pomažeme rozpuštěným sádlem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Nejlepší jsou teplé, proto je možné takto připravené dát do chladna a péct je příští den.
Štrudle, Emi Hrůzová, Vlasatice
Z 1,5 kg hladké mouky, cca 0,75l vlažné vody, 2-3 lžic oleje, 1 lžíce octa a lžičky soli zaděláme těsto, které na omak nelepí, ale není úplně tuhé a necháme uležet. Na vále si těsto rozdělíme na bochánky, jeden po druhém rozválíme a opět necháme odpočinout. Každý díl roztáhneme v rukách a potom na ubruse. Na jednu třetinu nasypeme strouhanou dýni, skořici, cukr a olej nebo topené sádlo a pomocí ubrusu srolujeme ve štrúdl.